Tandblekning

Syfte

Att få tänderna att se vitare ut.

Redigera Radera

Behandlingstid

Från 1 timme till 4 veckor.

Redigera Radera

Behandlingsplats

Hos de flesta kosmetiska tandläkare.

Redigera Radera

Ofta görs en tandblekning om du är missnöjd med dina tänders nuvarande nyans och färg. Tandblekning är en process som resulterar i vitare och ljusare tänder.

Bilderna illustrerar före och efter behandling med professionell tandblekning.

Redigera Radera

Det finns olika typer av tandblekningsprocedurer. De flesta tandläkarkliniker erbjuder två typer av blekningsprocesser:

  • Tandblekning med laser på klinik.
  • Professionell tandblekning med ett hemma-kit.  

Vid båda metoder så används peroxid när tänderna ska blekas. Ju högre koncentration av peroxid desto snabbare blekningseffekt. Dock blir det samtidigt en större risk för biverkningar såsom ilningar och skador på det omliggande tandköttet och läpparna. Det är rekommenderat att tandblekning sker i samråd med din tandläkare.

Redigera Radera

Lasertandblekning sker på klinik och involverar en laserljuskälla och ljusaktiverat blekningsgel som bleker tänderna. Normalt tar proceduren ungefär 1-2 timmar och ger ett intensivt blekningsresultat. Många tandläkare rekommenderar laserblekning som en start där behandlingen bör följas upp med professionell hemmablekning.

Redigera Radera

Innan en lasertandblekning görs måste du samråda med din tandläkare som även gör en förundersökning för att se till att dina tänder är lämpliga för tandblekning. Då kommer du också att få nödvändig information om eventuella risker och biverkningar som behandlingen kan orsaka. Efter du talat med din tandläkare brukar de flesta tandkliniker be dig att underteckna ett medgivande för att bekräfta att du till fullo förstår behandlings fördelar och risker.

Innan tandblekningsbehandlingen påbörjas gör en tandläkare eller tandhygienist en scaling och polering, där du får dina tänder grundligt rengjorda och tar bort ytliga fläckar, tandsten och skrevor. Detta kommer att förbättra tändernas utseende markant så att tänderna blir ljusare och vitare.

Nästa steg är att göra ett färgprov på dina tänders färger och nyanser. Detta kan göras genom att antingen använda en tandfärgskala eller med hjälp av ett digitalt foto av dina tänder. Ofta används båda metoderna. När färgprovet har tagits förbereds tänderna och omgivande vävnad för behandling. Whitening gel innehåller normalt en hög koncentration av peroxid (upp till 6 %), och därför kommer tandläkaren att skydda området kring tandköttet så det endast är dina tänder som utsätts för blekning. Detta sker av att tänderna är täckta med bomullsrullar och en skyddande gel, som härdar i munnen när de placeras på tänderna och exponeras för ultraviolett ljus. Vidare används en kind- och läpphållare för att hålla läppar och kinder borta från tänderna. Det är mycket viktigt att din tandläkare skyddar tandköttet och läpparna med skyddande material för att undvika eventuella skador eller korrosion av mjuka vävnader.

Under behandlingen används skyddsglasögon för att skydda ögonen från laserljus och förhindra eventuella skador genom oavsiktliga stänk av perixod. Många kliniker erbjuder "DVD-glasögon" där  patienten kan  titta på en film medan behandlingen sker.

Vid hemmablekning används en lägre koncentration av väteperoxid då det ger mindre risk för skador. Det finns dock starka hemmableknings-kit som orsakat allvarliga brännskador på läpparna och tandkött. Därför bör tandblekning alltid göras i samråd med en tandläkare.

Efter att tänderna täcks med skyddande material appliceras blekningsgel på tandytorna. Därefter tänds laserljuset vilket aktiverar gelén. Vissa blekningssystem använder inte en aktiverande laser och många tandläkare hävdar att lasern inte gör någon skillnad för slutresultatet. Om du känner att dina läppar eller tandkött börjar bränna eller svida ska du omedelbart  säga till din tandläkare. Efter ca 15 minuter avlägsnas gelén, tänderna sköljs och processen upprepads ytterligare två gånger.

Avslutningsvis sköljer tandläkaren bort blekningsgelen och tar bort skyddet. Därefter tas ett referensfoto och/eller färgen jämförs med färgskalan för att utvärdera det slutliga resultatet. Resultaten är omedelbara och vanligen mest synliga i början när nyansen av tänderna kan vara upp till 5-10 nivåer ljusare.

Redigera Radera

Ett tandblekingskit för hemmabruk är försett med professionellt blekningsgel och individuella skenorna som tillverkats av en tandtekniker. Oftast används kitet för att följa upp efter en blekning som utförts av en klinik blekning. Om du vill använda ett professionellt tandblekningskit för hemmabruk måste du få gjort ett avtryck av dina tänder hos en tandläkare med ett speciellt dentalkit (avtrycksmaterial i en avtryckssked). Tandteknikern använder avtrycket för att göra en gipsmodell av dina tänder. Denna modell används för att producera en tandblekningsskena gjord efter ditt avtryck. När denna skena är gjord (normal tid är 5-10 dagar), kan du använda den i kombination med en professionell tandblegningsgel från din tandläkare.

Tandblekningsgelen används tills du är nöjd med resultatet. Inom de första 7 dagarna ser du ofta den största förändringen i färg där de följande dagarnas syfte är att stabilisera den initiala färgförändring som uppnåtts. Det tar normalt 2-3 veckor, beroende på tandblekningssystemet och tiden som skenorna är i munnen. Vissa tandläkare föreskriver att skenorna endast ska användas över natten, medan andra rekommenderar 1-2 timmar per dag. Professionell tandblekningskit för hemmabruk ger bestående resultat över en längre tidsperiod medan en lasertandblekning ger snabba, synliga resultat. En kombination av dessa två metoder rekommenderas eftersom det ger bäst resultat på både kort och lång sikt.

Redigera Radera

Det är viktigt att under din första konsultation få tandläkarens bedöming om dina tänder passar för tandblekning. Många tanduppsättningar är inte lämpliga för detta vilket kan bero på tandköttsproblem (t ex parodontit) eller tandhälsoproblem (t ex karies).

Om du har en krona, plastfyllning eller liknande behandlingar i tänderna, ändrar inte en tandblekning färgen på dessa fyllningar. Därför kan det vara nödvändigt att byta ut alla gamla fyllningar för att matcha den nya vita färgen på tänderna.

Redigera Radera

Effekten av blekning varierar mycket från person till person och beror också i mindre utsträckning på vilken typ av blekning. Vissa människor reagerar optimalt på tandblekning och får mycket vitare tänder, medan andra ser bara en liten skillnad efter behandlingen. Personer med gravt missfärgade tänder tenderar att uppnå mer konkreta resultat än de med bara något missfärgade tänder. Din tandläkare kommer att kunna ge dig råd om de sannolika resultaten efter det inledande tandläkarbesöket.

Redigera Radera

Vissa patienter upplever ingen smärta eller överkänslighet i tänderna vid blekning. Men det finns många patienter som upplever överkänsliga tänder under och efter behandlingen. Detta märks ofta som sporadisk, skarp och stickande smärta från tänderna (t.ex. ilningar). Kalla och varma drycker rekommenderas inte under de första 48 timmarna efter behandling.

Överkänsligheten upphör oftast efter 48 timmar men om symptomen varar längre ska du kontakta tandläkaren. Vissa tandläkare ger en fluorbehandling under eller efter blekningsprocessen för att minska känsligheten och ytterligare gel kan ges för hemmabruk. Hemmablekningskit innehåller oftast extra fluorgel för samma ändamål.

Redigera Radera

Det finns många olika märken på professionella tandblekningsystem, var och ett som hävdar att ge bästa resultat. De mest populära systemen är Zoom! ®  som visas på TV i Extreme Makeover, Opalescence ®, Britesmile ®, White Smile och det senaste Enlighten systemet. Varje system har sina fördelar och nackdelar, så det är en bra idé att fråga din tandläkare för råd om vilket system som är bäst  för dina tänder.

Redigera Radera