Tandvårdsrädsla

Tandvårdsrädslak är en beteckning på att vara nervös eller rädd för att gå till tandläkare och få behandling. Rädslan beror oftast på både undersökningen, instrumenten och rädsla för själva behandlingen. Uteblir du från tandläkaren kallas det för odontofobi. I Sverige lider mer än 30% i högre eller lägre grad av tandvårdsrädsla.

Redigera Radera

De flesta patienter, som lider av tandvårdsrädsla, undviker regelbundna besök, undersökningar och behandlingar. detta resulterar i dålig munhygien, dålig andedräkt och tandproblem. Tandläkarbesök är nödvändiga för att upprätthålla en optimal munhygien. Ofta känner de flesta en skam över rädslan och det dåliga tillståndet, vilket hindrar dem från att gå till tandläkaren. 

Du bör kontakta en tandläkare du litar på och berätta om din situation. Tillsammans kan ni hitta en framtida lösning på hur rädslan ska hanteras innan, under och efter tandläkarbesök. 

Om du undviker tandläkaren av ekonomiska orsaker finns också hjälp att få. De flesta mottagningar erbjuder finansieringsmöjligheter, i annat fall kan du ofta ta ett lån hos banken. Du kan läsa mer om finansiering av behandlingar här.

Redigera Radera

När du ska välja tandläkare är det viktigt att du letar efter och väljer en som du litar på. Många tandläkare tar hänsyn till patienter som lider av tandvårdsrädsla; de intresserar sig för dig och vill hjälpa dig att genomföra den nödvändiga behandlingen av dina tänder. Kontakta din tandläkare och berätta om din rädsla - varför och vad du är rädd för. Om du inte själv har ett svar på detta, är det viktigt att du ändå kontaktar tandläkaren så att ni tillsammans kan finna orsaken och lösningen. 

Om du har försökt att tala med din tandläkare om din rädsla och du känner att tandläkaren inte är rätt val, kan du alltid byta tandläkare. Det tar dock tid för din nya tandläkare att lära känna dig och dina tänder. Läs mer om att byta tandläkare eller att hitta en ny tandläkare

Redigera Radera

Tandvårdsrädsla kan behandlas. Behandlingen beror på hur villig du är på att ta emot hjälp och om din tandläkare har möjlighet att ge dig den nödvändiga hjälpen. De flesta tandläkare intresserar sig för att hjälpa dig. Tandläkaren kan använda sig av flera olika metoder för att hjälpa och stötta patienter som lider av tandvårdsrädsla. Detta är till exempel hypnos och psykologi.

Hypnos
Vissa tandläkare använder hypnos för att hantera tandvårdsrädsla eller som komplement till bedövningen. Hypnos är ett dokumenterat effektivt redskap för att skapa förändring. Hypnos arbetar med det undermedvetna, men du kommer alltid att ha kontroll under hela förloppet och kommer att komma ihåg allt som skett. 

Psykolog
I särskilt svåra fall av skräck för tandläkare kan det vara en start att uppsöka en psykolog, som du kan dela tankar och upplevelser som har varit med om att orsaka tandvårdsrädsla med.  Här kan du få ångestdämpande medicin utskrivet till en början, så att du blir mer kapabel att genomföra tandläkarbesöket och sedan att komma in i en god vana för efterföljande besök. Vissa tandläkare samarbetar med psykologen för att uppnå det bästa resultatet. 

Redigera Radera