Tandstickor

En tandsticka är en liten pinne, trekantig i tvärsnitt och spetsig, tillverkad av plast eller trä, så den passar i mellanrummen mellan tänderna. Tandstickor har som syfte att avlägsna matrester mellan tänderna. Med hjälp av tandstickans utformning kan bakterier och matrester mekaniskt gnidas bort från tänderna. 

Redigera Radera

Tandstickor är bra för en snabb rengöring av mellanrummen efter en måltid. Syftet med användning av tandstickor är att rengöra mellanrummen mellan tänderna och upprätthålla en god munhygien. Tandborstning räcker ofta inte till för att avlägsna alla matrester och bakterier i mellanrummen mellan tänderna, därför är det nödvändigt att komplettera med tandstickor, tandtråd eller interdentalborstar

Tandstickorna är ett optimalt hjälpmedel för att rengöra tänderna, men rengör endast tändernas mellanrum. Därför ska tandstickor kompletteras med tandborstning, så att tändernas yta och blir rengjord. Tandtråd och interdentalborstar tjänar samma syfte som tandstickor- att rengöra mellanrummen mellan tänderna - men används också till att förhindra bildning av plack, tandsten och karies, då att ytor kan rengöras. 

Redigera Radera

Tandstickor ska användas minst en gång om dagen. Tandstickor används efter en måltid eller andra tidpunkter på dagen när det finns behov av att avlägsna matrester och plack mellan tänderna. Om du bara har möjlighet att rengöra mellanrummen mellan tänderna en gång om dagen, rekommenderas att du gör det på kvällen för att förebygga bakterietillväxt under natten. 

Användning av tandstickor är särskilt effektivt för dem med stora mellanrum mellan tänderna, men också patienter som lider av parodontit med tillbakadraget tandkött och fördjupade tandköttsfickor. 

Tandstickor används om det finns tillräcklig plats mellan tänderna, så att det finns plats för tandstickorna att röra sig fritt. Om detta inte är fallet, rekommenderas att du använder tandtråd eller interdentalborstar istället. 

Redigera Radera

Det finns olika slags tandstickor, där valet hänger på dina preferenser och individuella behov. Det är viktigt att du väljer tandstickor som passar mellanrummen mellan dina tänder. Du kan eventuellt be om hjälp hos din tandläkare med att hitta den rätta storleken. 

Trä
Tandstickor finns i trä, tillverkat av björk. Det viktiga med dessa är att de ska fuktas innan bruk, så att de kan forma sig efter tändernas mellanrum och inte spricker. 

Plast
En annan typ av tandsticka är tillverkad av plast. Den r formgiven för att kunna böja sig och forma sig efter tändernas mellanrum. 
Tandstickor kan fås både med och utan smak. Ofta används tandstickor med smak - till exempel kanel, pepparmint eller mint- för att bevara en god andedräkt. Andra tandstickor är impregnerade med fluor för att förebygga karies. Om du använder fluorimpregnerade tandstickor, vänta minst en halvtimme innan du äter eller dricker. På så sätt får du största möjliga effekt av fluoret. 

Redigera Radera

Ofta trycker man för hårt när man använder tandstickor för att rengöra mellanrummen mellan tänderna. Du bör därför vara försiktig, då olämplig användning av tandstickor kan medföra slipspår på tänderna och tillbakadragning av tandköttet. 

Nedanstående steg säkrar en optimal användning av tandstickor: 

  1. Om du använder tandstickor av trä, ska du fukta tandstickan i munnen innan användning, så att den bättre kan forma sig efter tändernas mellanrum och inte så lätt bryts av.
  2. Den lilla, flata delen av tandstickan ska vara vänd mot tandköttet. 
  3. För tandstickans spets igenom mellanrummet mellan tänderna, så du kan känna spetsen på baksidan av tandraden. Den flata sidan ska vara vänd mot tandköttet. 
  4. Rengöringen görs med en lätt rörelse in och ut i mellanrummet och därefter uppåt.
  5. Kör tandstickan ut och in 7-10 gånger först längs den ena tandytan och därefter längs den andra tandytan. 
  6. För att säkra en försiktig och fast rörelse är det en fördel att ta stöd för fingret eller handen mot kinden, käken eller hakan. 
  7. Upprepa ovanstående procedur i både överkäken och underkäken. 
  8. Använder du återanvändningsbara plasttandstickor, ska du tvätta dessa efter användning. 

Du kan också be din tandläkare visa dig hur du använder tandstickor på bästa sätt. 

Redigera Radera

Om du upplever problem med att använda tandstickorna optimalt och behöver hjälpmedel för att utföra den dagliga rengöringen av mellanrummet mellan tänderna, bör du rådfråga tandläkare. Du bör överväga om tandstickor är det rätta valet - tandtråd och interdentalborstar har andra fördelar som kan passa bättre till dina individuella behov och preferenser. 

Redigera Radera

Om du använder skenor, kan det vara svårt att använda tandstickor, då det inte är möjligt att rengöra alla dina tänders ytor. Du bör därför använda tandtråd eller interdentalborstar, som är lättare att styra när du har skenor. Du kan rådfråga din tandläkare och få tips hur du bäst rengör dina tänder. 

Redigera Radera

Tandtråd eller interdentalborstar kan ersätta tandstickor, då det tjänar samma syfte. Ofta rekommenderas tandtråd och interdentalborstar för en grundligare rengöring av mellanrummen mellan tänderna på kvällen, och tandstickor till att avlägsna bakterier och matrester efter måltid. Oavsett är det viktigt att rengöra mellanrummen mellan tänderna, så att du undviker bildning av plack och tandsten.

Redigera Radera