Tandkött

Tänder är omgivna av tandkött för att täcka och skydda käkbenet och tandrötterna. Tandköttet är den rosa vävnad som omger tänderna. Det är viktigt att sköta tandköttet ordentligt eftersom det oftast inte växer ut igen om det försvinner.

Redigera Radera

Friskt tandkött kännetecknas av sin ljusa röda färg och något ojämna yta. Tandköttet ska sitta tajt och nära tänderna och ha fina spetsar mellan tänderna. Vidare kännetecknas ett friskt tandkött  genom att det inte blöder vid borstning eller användning av tandpetare, tandtråd eller mellanrumsborstar.

Ett friskt tandkött bibehålls genom en god munhygien där bakterier och beläggningar avlägsnas med hjälp av tandborstning och rengöring av mellanrummen mellan tänderna. Du kan läsa mer om god munhygien här.

Redigera Radera

Vad orsakar ett blödande tandkött när du t.ex. borstar tänderna, rengör tänderna eller äter något hårt? Blödningen är ett tecken på tandköttsinflammation. Ofta orsakas inflammation av bakterier och matpartiklar som under lång tid funnits i området, och givit skadliga effekter. I vissa fall kan orsaken till ett blödande tandkött vara individuella medicinpreparat. Vidare ger hormonella förändringar ökad risk för blödande tandkött varför kvinnor under graviditet eller vid användning av p-piller kan få blödande tandkött oftare än normalt.

Tandköttet slutar blöda om du upprätthåller en god munhygien - detta syns tydligt 2-3 veckor efter en förbättring av hygienen. Om du inte upplever en förändring efter dessa veckor bör du kontakta din tandläkare för undersökning. Ofta ger tandläkaren dig en behandling i form av tandrensning, samt vidare instruktioner. 

Om plack inte tas bort, eller infektionen inte behandlas, kan gingivit utvecklas till parodontit.

Redigera Radera

Nära tandköttskanten sitter tandhalsen, vilket är övergången mellan tandkrona och rot. Tandköttets syfte är att skydda tandhalsar och tandrötter så att de inte utsätts för påverkan av yttre faktorer.

Redigera Radera

Själva tandroten är skyddad av både tandkött och rotcement och skyddas av kronan på tandemaljen. Tandköttet börjar oftast där tandkronans emalj slutar. Tandhalsen finns mellan kronan och roten. Det är tandkronan som är täckt av emalj för att skydda tandnerven (pulpan). Roten har rotcement och tandkött som skydd.

I händelse av att tandköttet drar sig tillbaka är den övre delen av tandroten inte längre skyddad av tandköttet. Tandhalsen är därmed exponerad. Tandroten kommer att skyddas av det tunna skiktet av rotcement under en kort period, varefter  cementet snabbt avklingar då det inte är särskilt hårt. När cementet inte längre är närvarande kommer det att finnas öppna kanaler i tandnerven som kan reagera, vilket visar sig i form av smärtimpulser (ilningar). 

Får du blottade tandhalsar ska du upprätthålla en god munhygien så att bakterier och matrester inte samlas på tandhalsens övre yta. Vidare är det viktigt att undvika ytterligare skador på blottade tandhalsar då tandköttet inte växer ut igen. De flesta behandlingar kommer att inriktas på att stänga dessa öppna kanaler eller täcka dem så det inte längre finns en ingång till den inre delen av tanden. Denna behandling kan vara munsköljning/lackering med fluor eller en plastfyllning.

Redigera Radera

Ofta är ökad känslighet ett symtom på blottade tandhalsar. Tandbenet, som inte omfattas av tandkött, har öppna kanaler in tandens nerv, vilken reagerar på impulserna med smärta.

Känslighet kallas också ilningar och ger en kort, skarp smärta framkallad speciellt av kyla och värme samt av söta eller sura livsmedel/drycker och kall luft.

Du behöver inte nödvändigtvis ha några symtom vid blottade tandhalsar. 

Redigera Radera

Det kan finnas olika orsaker till att tandhalsarna blottas:

  • Tandborstning: Oftast är blottade tandhalsar ett resultat av en felaktig tandborstningsteknik. Det är oftast att det har borstats med stora rörelser tvärs över tandbågen. I andra fall har en hård tandborste eller tandkräm med för mycket slipningsmedel använts, vilket ofta leder ofta till blottade tandhalsar i kind- och hörntänder. Kan du t.ex. peta med en tandsticka i en liten skåra i tanden vid tandköttskanten är det förmodligen en slipskada. Läs mer om rätt tandborstningsteknik här.
  • Tandregleringsapparat: Tandköttet kan dras tillbaka från tänderna, och särskilt i underkäken, hos patienter som har genomgått tandreglering med fastsittande tandställning. Detta är inte bara p.g.a. av tandställningen utan även för att det kan vara svårt att borsta tänderna noggrant när det sitter fast en tandställning på dem.
  • Gingivit: Blottade tandhalsar kan också uppstå om det har blivit inflammation i tandköttet. Detta får tandköttet att dra sig tillbaka.
  • Parodontit: Parodontit är en vidareutveckling av gingivit, varvid benet som håller fast tänderna bryts ned. Ibland behöver lite av tandköttet avlägsnas för att stoppa sjukdomen som orsakar mer synliga tandrötter. Tandköttet kommer, i takt med nedbrytningen av benet, att dra sig tillbaka.
  • Läpp- och tungpiercing: Piercingar sliter bort tandköttet och kan därför medföra blottade tandhalsar. Ofta medför en läpp-piercing att tandköttet drar sig tillbaka på utsidan av framtänderna medan en tungpiercing får tandköttet att dra sig tillbaka på insidan vid framtänderna i underkäken. 

Det är vanligt att förekomsten av blottade tandhalsar ökar med åldern. 

Redigera Radera

För att lindra symtomen av blottade tandhalsar finns följande faktorer som du kan ta hänsyn till:

  • Använd rätt tandborstningsteknik. Läs mer här. Få eventuellt en tandläkare/tandhygienist att  ge dig en grundlig undervisning i att borsta tänderna på bästa sätt.
  • Undvik tandborstar som är för hårda. Läs mer här om att välja rätt tandborste.
  • Undvik tandkräm som innehåller mycket slipmedel. Läs mer om hur du väljer rätt tandkräm här.
  • Undvik läpp- och tungpiercing.
  • Applicera tandkräm med fluor på den blottade tandhalsen med ett finger och låt det sitta så länge som möjligt. Det finns också nya tandkrämer med arginin och kalciumkarbonat som lindrar symtomen och har en långvarig positiv inverkan vid dagligt bruk.
  • Få de blottade tandhalsarna lackerade med fluorlack hos tandläkaren. Lacken avtar med tiden och därför är det nödvändigt att upprepa behandlingen.
  • Få en plastfyllning gjord i de djupa fårorna för att skydda mot ytterligare slitage.
  • För att ta bort smärtan kan det i värsta fall vara nödvändigt med en rotfyllning
  • En krona på tanden kan vara nödvändig för att ta bort smärtan.
  • En tandköttstransplantation hos tandläkare eller specialist kan också vara en lösning för att täcka den blottade tandhalsen. 
Redigera Radera

Det finns tre typer av blåsor:

  • Små blåsor: De små blåsorna är ofta 2-3 mm i diamanter och ovala. De kännetecknas av att de är vita i mitten, och de tar vanligtvis 1-2 veckor att läka. De läker utan ärrbildning. De små blåsorna är ofarliga och är vanligast. Bilden visar en liten blåsa i munnen.
  • Stora blåsor: Den stora blåsorna är mer än 12 mm i diameter. De kännetecknas av oregelbundna kanter och är mer sällsynta än de små.  Stora blåsor lämnar ofta ärr efter en läkningsperiod på 3-6 veckor. Oftast är det de stora blåsorna mer smärtsamma än de små.
  • Herpetiformade blåsor (flera blåsor i grupper eller kluster): Storleken på herpetiformade blåsor är ofta mellan 1-3 mm i diameter. Dessa kännetecknas också av oregelbundna kanter och brukar förekomma i grupper om 10-100 blåsor. De läker utan ärrbildning och det brukar ta 7-10 dagar innan de går bort.
Redigera Radera

Ofta upplever man  stickningar, klåda eller brännande känsla i ett område i munnen under 1-2 dagar innan blåsan bryter ut. Bildningen av blåsan inträffar ofta på insidan av munslemhinnan:

  • På tandköttet.
  • Undersidan av eller under tungan.
  • På insidan av läpparna. 
Redigera Radera

Blåsor kan orsakas av många olika faktorer. Ofta uppstår blåsor om du har skadat din vävnader t.ex. genom att bita dig i kinden. Du kan även bli mottaglig på grund av stress, trauma, allergier eller brist på viktiga vitaminer och järn. Det finns också vissa livsmedel som kan utlösa förekomsten av blåsor i munnen. Det är ofta frukt, tomater, stark ost, nötter och choklad.

Förekomsten av blåsor är ärftlig, så du kommer troliogen att få blåsor om dina föräldrar har haft munsår.

Redigera Radera

Blåsor är ett vanligt munsår, som ofta är helt ofarligt. Dock bör du kontakta din tandläkare om du upplever något av följande:

  • Får blåsor mer än 3 gånger om året. 
  • Återkommande blåsor.
  • Om dina blåsor inte försvunnit inom loppet av 2-3 veckor.
  • Har problem med att äta och dricka.
  • Skarpa kanter i tänderna som orsakar blåsor. Det kan också t.ex. vara dåligt justerade proteser, tandställning eller en bruten tand som orsakar blåsor.
  • Diarré eller feber, blåsor samtidigt med annan typ av sjukdom. 
  • Smärta som du inte kan lindra med receptfria preparat.
  • Blåsor på läpparna.
Redigera Radera

Det finns ett antal receptfria produkter som kan köpas för en tillfällig lindring av smärta orsakad av blåsor. Dessa medel kan användas för att bedöva eller desinficera munnen så att läkningen påskyndas. Dock förhindrar inte produkterna nya utbrott, de bara lindrar smärta och obehag.

Redigera Radera