Visdomständer

Visdomständerna är en del av de 32 permanenta tänderna och hör därför till den permanenta tanduppsättningen. Som regel har du fyra visdomständer som ligger bakom de bakre kindtänderna i över- och underkäken.

Redigera Radera

Normalt kommer visdomständer vid 17-26 års ålder, men det är långt ifrån alla som får sina visdomständer. Visdomständer är en kvarleva från det förflutna då käkarna i modern tid har blivit mindre på grund av att vi äter mer raffinerad, inte så grov kost, vilket gör att käkarna inte längre arbetar så hårt. Detta har inneburit att det inte alltid finns utrymme för tänderna i käkarna hos dagens människor. När visdomständer bryter ut kan en del människor uppleva obehag på grund av brist på utrymme, medan andra inte märker det alls.

Det är en bra idé att få dina visdomständer kontrollerade hos tandläkaren regelbundet så att potentiella problem kan undvikas. Om du upplever obehag eller problem med visdomständer, är lösningen ofta att ta bort dem. Du kan läsa mer om avlägsnande av visdomstand här.

 

Redigera Radera

Det finns olika typer av eruption:

 1. Full eruption: Vissa upplever att alla visdomständerna bryter fram i tanduppsättningen. De 4 tänderna kommer att vara helt erupteratde bakom de bakersta kindtänderna. 
 2. Delvis erupterade i munnen: Andra upplever bara att ett par av visdomständerna är synliga i munnen, antingen helt eller delvis erupterade (se bild).
 3. Ingen eruption i munnen: Vissa visdomständer erupterar aldrig. Att det inte bryter fram några visdomständer kan ofta bero på att det inte finns tillräckligt med plats eller att visdomständerna har en felaktig inbäddning i käken. Om man inte upplever obehag är det inte nödvändigt att göra något åt situationen. 
 4. Aplasi (avsaknad av anlag): Visdomständerna saknar anlag och kommer därför aldrig att komma fram. En visdomstand är en av de tänder som är vanligast att man saknar. 

Visdomständernas eruption varierar från person till person eftersom vi alla har individuella tanduppsättningar och käkrelationer. Med hjälp av en röntgenbild som tas hos tandläkaren kan du se om det finns eruptionsanlag eller inte. Om dina visdomständer är delvis eller helt erupterade är det viktigt att upprätthålla en god munhygien. Du bör se till att vara extra noga med tandborstningen, undvika ansamling av bakterier i fickan runt tanden och därmed ytterligare tandsjukdomar. Du kan läsa mer om god munhygien här.

Redigera Radera

När tanden bryter genom slemhinnan, tandköttet i tanduppsättningen, kan det förekomma lätt ömhet i området. Vid eruption av en visdomstand kan följande symtom förekomma:

 • Ömhet.
 • Rodnad.
 • Svullnad.
 • Problem att öppna munnen ordentligt.
 • Svårigheter att svälja.
 • Dålig smak i  munnen.
 • Öm svullnad i käkraden.
 • Feber (sällsynt).

Om du upplever något av de ovanstående symtomen är det bra att kontakta din tandläkare för en närmare undersökning.

Redigera Radera

Så länge det inte finns några tecken på symtom eller sjukdomar finns det inget behov av att avlägsna tanden. Visdomstanden kan lätt ligga begravd i käken utan att göra skada och kommer därför endast tas bort om den skapar komplikationer.

Tandläkaren tar en eller flera röntgenbilder av tänderna för att se placeringen och eruptionen av visdomständerna. Utifrån bilden kan tandläkaren  avgöra om det är nödvändigt att avlägsna en eller flera av visdomständer. Visdomständer kan ligga diagonalt eller horisontellt och sakna möjligheter att bryta ut. Anledningen är ofta otillräckligt utrymme, men kan också vara en felaktig inbäddning i käken eller att den är blockerad av en annan tand. Det är oftast visdomständerna i underkäken som orsakar problem i bettet.

Om du har ett ihållande problem med en visdomstand, är den bästa behandlingen ofta att avlägsna visdomstanden eftersom den ändå är onödig. Med problem avses inflammation, karies eller parodontit och därför rekommenderas ofta att visdomstanden tas bort. Du kan läsa mer om behandlingen här.

Visdomständer kan användas när förstörda kindtänder, som ligger framför visdomstand, har avlägsnats. På detta sätt kommer visdomstanden att fungera som en stor kindtand. 

Redigera Radera