Bettfunktion

Med bettfuktion avses samspelet mellan tänder, muskler och käkleder. 

Redigera Radera

Med sammanbitning menas det sätt som tänderna i över- och underkäken biter samman när munnen öppnas och stängs, men även hur ditt bett fungerar när du tuggar maten. Det är viktigt att tänderna i över- och underkäken biter ihop balanserat.

Redigera Radera

Om du har en skev eller felaktig sammanbitning riskerar du att få kronisk huvudvärk och kraftiga muskelsmärtor p.g.a. myalgi (muskelinfiltration) i musklerna som håller underkäken på plats. Tinnings- och käkmusklerna är den största muskelgruppen som berörs. 

Redigera Radera

Du kan be tandläkaren att göra en utvärdering av occlusionen(bettet vid sammanbitning). Det måste tas avtryck  av dina tänder för gipsmodeller  för att utvärdera bettet och rörelsemönster i en artikulator, som kan återge det verkliga bettförhållandet av dina tänder.

Utifrån undersökning i artikulatorn kan ytterligare behandling vara slipning av tänder eller att göra en bettskena som tandläkaren slipar in för att få en jämn kontakt i hela tanduppsättningen. Vid svårare fall får du bära den på dagen eller sova med den på natten. Du måste återkomma för ytterligare justering/inslipning flera gånger.

Om det är extremt dåligt bettförhållande (få kontakter i tanduppsättningen) kan det bli aktuellt att bygga upp förlorad tandsubstans efter behandling med bettskena.

Om man har trångställningar eller avvikelser mellan över-och underkäken kan tandreglering vara rätt behandling.

Redigera Radera